Afis USV NY Blackout

Camp de lavanda – Maria Gheorghiu

Originară din Reșița, Maria Gheorghiu a devenit în timp unul din numele importante ale muzicii folk. Este redactor la Radio Romania-București FM și timp de 7 ani a realizat o emisiune de televiziune dedicată folkului.(IN CAUTAREA FOLKULUI PIERDUT).
A studiat muzica timp de 8 ani, 4 de vioară și 4 de oboi și a cantat într-un cor de cameră timp de 10 ani. S-a lansat în folk în perioada de destrămare a cenaclului Flacăra, reușind să prindă pentru scurt timp acest tren, cantand piesa ”Perechea sălbăticită”.
După o pauză de cativa ani, revine pe scene, caștigand festivalul OM BUN în 1993. Au urmat primele imprimari în radio și în studioul lui Adi Ordean. Primul material discografic a fost produs de către ROTON în 1995 (.LACRIMI IN FLACARI )
Au urmat alte albume la alte case de discuri (Alpha Sound, Intercont sau Patria): ”CANON SI MARIA GHEORGHIU”, „PE LA CASE LUMINATE„, FLOARE DE VARTEJ, TIMP NETRAIT, „CURCUBEU„ „DE 20 DE ANI OM BUN”.
Iată și cateva dintre cele mai cunoscute piese,: ”FLOARE DE VARTEJ”, ”CURCUBEU”, ”INIMA DE LA BALCIC”, ”SCRISOARE DIN BASARABIA”,”LA O CAFEA”.VARA INTAMPLATOR, LEGATURA DE CHEI, STRIGAT.
Are în repertoriu cantece ale Mariei Tănae, dar și cover-uri (Cancao du Mar, Gracias a la Vida, Dust in the Wind, Carrigfergus etc.)
”Am învățat în decursul anilor petrecuți pe scenă că definitorie pentru un artist este comunicarea cu publicul, faptul că trebuie să îi convingi de sinceritatea gestului tău artistic, să le dai ocazia să se regăsească în cântecele tale și, cel mai important, să știe că tu ești acolo, pe scenă, pentru ei, nu pentru tine. Nu am făcut niciodată o ierarhizare a scenelor pe care am cântat,(deși au fost multe și în țară și în lume), pentru că nu scena cu numele ei este importantă, ci actul artistic în sine. Are vreo importanță că ai cântat pe scena Filarmonicii din Kiev sau în nu știu ce sală mare de concerte din Paris, Madrid, Roma sau Chicago atâta vreme cât tu nu ai reușit să convingi, să simți publicul vibrând cu tine la fiecare notă, respirație sau tăcere?”( Maria Gheorghiu).

De reținut concertul susținut alături de Orchestra Filarmonicii din Kiev și concertele susținute alături de artiști francezi (Dominique Voquer Qartet) sau spaniolul Patricio.
. A efectuat în urmă cu 4 ani un turneu de succes (OM BUN) alături de colegii ei Mircea Vintilă,Ducu Bertzi și George Nicolescu, în Canada,(Montreal,Quebec, Toronto, Edmonton,Calgary,)
În majoritatea aparițiilor sale pe scene este acompaniată de Radu Grațianu.
În ultimii ani, Maria Gheorghiu e tot mai prezentă în peisajul muzicii folk, susținând numeroase concerte în țară, dar și în străinătate. Spectacolul ei ”Sub zodia Mariei” a fost jucat pe numeroase scene de la noi și din lume. Au fost alături de ea actrița Adriana Trandafir , Adrian Păduraru, dar l-a avut mulți ani partener și pe regretatul actor Eusebiu Ștefănescu.
In ultimii doi ani traseul ei internațional a cuprins între altele,Luxemburg, Bruxelles, Chișinău, Budapesta, Szeghed, Berlin. Toronto. A ajuns chiar și în Cuba, avand un concert intitulat ”White night” la Jardines del Rei (Caraibe) alături de o companie de dans cubaneză.
La sfărșitul lunii octombrie anul trecut (2017) a lansat cel de-al 7-lea album de autor CAMP DE LAVANDA.,un album cuprinzand cantece de dragoste, unele dintre ele fiind deja foarte iubite de public: PUNTI INGHETATE, FLUTURI, CAMP DE LAVANDA, DESCANTEC DE SOARE SI DE LUNA.
Iată și cateva cuvinte spune de un jurnalist cultural deprestigiu, la lansarea albumului CAMP DE LAVANDA:
”Acolo, în prima linie, Dumnezeu și-a așezat degetul, trasându-i destinul. Acolo, în prima linie, și-a luat cuminecătura umilinței, împărțind cu generozitate din inima ei celor ce cădeau în luptă. La semnul ei, fluturii opresc marile furtuni ascunse într-o lacrimă. La trecerea ei, poveștile curg din aripile îngerilor devenind cântece. Cu vocea operează pe cord deschis, iar lumina cântecelor ei se desface în răni, vindecând ce are de vindecat; desțelenește sufletele moarte-n carcase, oferindu-le șansa unei învieri. Maria Gheorghiu pășește înarmată cu un curcubeu peste punți înghețate, iar zâmbetul ei cald răsare peste câmpuri de lavandă, echilibrând lipsa sufletului pereche pe care l-a căutat toată viața. Un cântec, un descântec, o lume ce-și împarte lacrimile sapând tranșee spre cer, deschizând porți pentru cei care habar nu au unde este raiul. Toate sunt așezate în acest album al Mariei Gheorghiu numit „Câmp de lavandă” cu rost. Dați-vă voie să respirați aerul lui îmbălsămat de miresme! Ascultați-l! Primiți emoția lui vie în inimile voastre!” (Loreta Popa)
________________________________________
Locație: Auditorium ”Joseph Schmidt”, ora 19.00
Prețul unui bilet este de 10 Ron.
Pretul unui bilet pentru studenti, elevi si pensionari este de 5 Ron.

[showseats id=93]