Afis USV NY Blackout

Cardinalul

Filmul „Cardinalul” spune povestea lui Iuliu Hossu, episcop greco-catolic, cel care a citit Declarația Unirii în timpul Adunării de la Alba Iulia din 1918. A fost episcop de Cluj-Gherla, iar după venirea comuniștilor la putere s-a opus trecerii forțate a credincioșilor greco-catolici la ortodoxie. A fost arestat în noaptea de 28 spre 29 Octombrie 1948, împreună cu alți clerici, în timpul epurării reprezentanților Bisericii Greco-Catolice. Între 1950 și 1954 a fost întemnițat în închisoarea din Sighet, iar din 1956, a fost izolat în la mânăstirea ortodoxă Căldărușani vreme de aproape 15 ani. În 1969 a fost creat cardinal in pectore de Papa Paul al VI-lea. A decedat în 1970, în București.

Pe 02 Iunie 2019, Iuliu Hossu și episcopii greco-catolici uciși în temnițele comuniste din România – Valeriu Traian Frențiu, Alexandru Rusu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan și Vasile Aftenie, au fost beatificați la Blaj de Papa Francisc.

Pelicula „Cardinalul” este regizată de Nicolae Mărgineanu, având în distribuție pe Radu Botar, Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Cristi Iacob, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma.

Locație: Auditoruium „Joseph Schmidt” , ora 19.00
Prețul unui bilet este de 5 lei.
[showseats id=150]